Trondheim

Trondheim var Norges hovedstad under vikingtida, og er en by med en lang historie. I dag er det den tredje største byen i Norge, og en svært populær studentby – en femtedel av alle som bor i Trondheim er studenter. På mange måter er Trondheim Norges teknologihovedstad, med det anerkjente universitetet NTNU, St. Olavs Hospital, og andre teknologiorienterte institusjoner. Som turist i Trondheim trenger det ikke å bli kjedelig. Om du er ute etter koselige kafeer og gater må du ta et tur til Bakklandet, hvor det finnes det masse koselige småsteder og sjarmerende hus. Baklandet Skydsstasjon er en av de mest sjarmerende kaféene, med sine skjeve gulv, fargerike trevegger og gamle møbler. Her kan du sitte i timevis og betrakte studenter, barnefamilier og andre mennesker som går forbi.

I Trondheim har gjennom tidene opplevd mange bybranner. I 1651 ødela en stor brann 90% av alle bygningene i byen. Mot slutten av 1600­tallet ble det derfor bygd hus av stein istedenfor tre, og slik er byen i dag. Det var det de brede gatene, som for eksempel Munkegata, ble bygd. For øvrig er Trondheim en by med en rik historie, og vandringer i gatene her kan få noen og hver til å drømme seg tilbake til en svunnen tid. Et besøk i Nidarosdomen er et must om du er i Trondheim. Den store, ca 1000 år gamle katedralen, er en imponerende bygning. Det anbefales å få en guidet tur inne i domen, slik får du utforsket de mange krikene og krokene som finnes her. Kjelleren er kanskje mest spennende…!

Trondheim-Copenhagen-FlightFly til Trondheim

Flyplassen utenfor Trondheim heter Værnes, og den ligger rundt 20 km øst for Trondheim. De største flyselskapene som opererer her er Norwegian, SAS og Widerøe, og ruta mellom Trondheim og Oslo er den med flest avganger – faktisk er denne ruta en av de travleste flyrutene i hele Europa! Mellom disse to byene tar det omtrent en time å fly. I tillegg går det direkteruter til Bergen med Norwegian og SAS, og med Widerøe kan du komme deg til ulike mindre steder i landet.

Her får du leiebil i Trondheim

I Trondheim kan du få leiebil ved flyplassen om du ønsker det, eller du kan velge å hente den fra en av de mange forhandlerne for bilutleie ulike steder i byen. Du finner de mest kjente firmaene for bilutleie, som Sixt, Hertz, Avis og Budget. Du kan også finne mer lokale forhandlere, slik som Trondheim Bilkollektiv BA og Allways Bilutleie. Det kan lønne seg å bestille leiebil på forhånd. På den måten er du forsikret å få den bilen du ønsker, i tillegg til en rimeligst mulig pris.

Utflukter i nærheten av Trondheim

Trondheim byr på mye historie, og en historisk vandring gjennom byens gater er en spennende opplevelse for de som besøker byen. Om du er klar for litt fart og moro kan du ta deg en tur til Pirbadet, som er Norges største innendørs badeanlegg. Badeanlegget ligger på Brattøra rett ved sjøen, så her kan det nesten føles som om du bader i havet! Pirbadet passer både for barn og voksne, og det finnes til og med avdelinger hvor man kan trekke seg tilbake og nyte stillheten.

Er du ute etter stillhet, kan du også ta deg en tur i Bymarka. For Trondheims innbyggere er dette et populært sted å gå på tur, og den byr på vakker natur for alle som besøker den. Om du har leiebil kan du kjøre til Skistua via Fjellseterveien. Hit er det omtrent 10 km fra Trondheim sentrum.

På vei tilbake fra Bymarka kan du legge turen innom Trondheim folkemuseum, omtrent 5 km fra sentrum. Dette er en friluftsutstilling med gamle hus og kirker fra området. Her får du mulighet til å se hvordan arkitekturen i området har endret seg gjennom tidene.

Sikkerhet og trafikkregler i Norge

I Norge er det påbudt at alle i bilen bruker bilbelte, og i bilen må det alltid finnes refleksvest, varseltrekant, vognkort, og føreren må selvsagt ha førerkort. En generell regel om fartsgrenser er 80 km/t på landeveier og utenfor tettbygde strøk, mens en stort sett holder 50 km/t i tettbygde strøk. Til disse fartsgrensene finnes det selvsagt unntak, for eksempel i områder med mange barn.